Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc."— Transkript prezentace:

1 doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Vliv migrace jako jednoho z demografických procesů na mezinárodní bezpečnost doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.

2 Demografie a migrace Jedna z možných definic demografie jako vědy stojící na tenké hranici mezi naukami o přírodě a o společnosti je, že jde o obor, jehož hlavní metodou není jen sběr a třídění dat, ale i analýza a interpretace dat neúplných. Jedním z pramenů demografických studií i politiky je pohyb obyvatelstva, migrace jednotlivců, skupin i celých populací, dnes se opět jeví jako aktuální problém

3 Hybné síly migrace Můžeme vymezit 3 hybné síly migrace
snaha získat ekonomický prospěch, špatně fungující stát a jeho instituce v mateřské zemi, síť přátel a příbuzných působících v zahraničí. V příspěvku se budu věnovat migraci jako důvodu špatně fungujícího státu a jeho institucí Stát může špatně fungovat z různých důvodů, mimo jiné v důsledku ozbrojeného konfliktu mezinárodního, či vnitřního.

4 Hromadná migrace do Evropy
velká migrační vlna do Evropy je důsledkem ozbrojených konfliktů, zejména na Blízkém a Středním východě a v severní Africe někteří využívají dané situace a snaží se získat ekonomický prospěch někteří z nich využívají i toho, že mají příbuzné v zahraničí Za hlavní příčinu však lze považovat ozbrojené konflikty na Blízkém a Středním východě a v severní Africe.

5 Hrozby pro mezinárodní bezpečnost
Cílem mezinárodní bezpečnosti je zajistit mírovou a nerušenou existenci států, která není ohrožena hrozbami vnějšími, ale ani vnitřními. můžeme vymezit 6 hrozeb pro mezinárodní bezpečnost ekonomické a sociální hrozby včetně chudoby, infekčních nemocí a environmentální degradaci, mezistátní konflikty, vnitřní konflikty včetně občanské války, genocidy, jaderné, radiologické, chemické a biologické zbraně, terorismus, transnacionální organizovaný zločin.

6

7 Vývoj migrace ve vybraných zemích z hlediska žadatelů o azyl
2013 2014 2015 % nárůst Německo 121 tis. 173,1 tis. 800 tis.-1 mil. ??? 570% Švédsko 54,2 tis. 75 tis. 140–190 tis. ??? 100% Itálie 25,7 tis. 63,6 tis. 129 tis. ??? Evropa 396,7 tis. 578 tis. ??? USA 84 tis. Podle údajů UNHCR

8 Země původu žadatelů o azyl
2013 2014 2015 Sýrie 56,3 tis. 149,6 tis. ??? Irák 37,3 tis. 68,7 tis. Afghánistán 23,4 tis. 59,5 tis. Kosovo 55,7 tis. Podle údajů UNHCR

9 Regulace masové migrace do EU
musí být vpuštěny osoby splňující požadavky mezinárodní ochrany (uprchlíci podle Úmluvy o právním postavení uprchlíků z roku nebo osoby, kterým je poskytnuta doplňková ochrana – směrnice EU z roku 2011), ostatní osoby nemusí být vpuštěny – stát nemá povinnost je vpustit, v EU v souvislosti s hromadnou migrací problém s realizací Schengenské smlouvy, nedůsledná ochrana vnější hranice EU.

10 Závěrem Současná masová migrace do Evropy je důsledkem ozbrojených konfliktů, většina migrantů hledá především ekonomické výhody, ekonomický přínos velkého počtu migrantů, kteří přišli zejména v posledním roce do některých evropských zemí, však vyvolává otázku ???, přínos mohou mít, pokud se budou integrovat do společnosti, pro integraci jednotlivců i celých rodin, je nutné trvat na složení jazykové zkoušky. V případě příchodu celých rodin by ji měly složit i ženy.

11 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc."

Podobné prezentace


Reklamy Google