Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vliv radiace na člověka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vliv radiace na člověka"— Transkript prezentace:

1 Vliv radiace na člověka
Vypracoval: Marek Chytil Obor: Technické Lyceum    Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Třída: 1.L Školní rok: 2016/17 Datum vypracování:

2 a přitom uvolňují radioaktivní záření.
Radioaktivita: - přírodní jev - některé atomy mění svoji vnitřní strukturu a přitom uvolňují radioaktivní záření. Radioaktivitě se vystavujeme každý den. Největší část radioaktivity, které jsme vystaveni, pochází z přírodních zdrojů: z vesmíru, skal, půdy, vody a dokonce i z našich vlastních těl. (To vše tvoří tzv. přirozenou radioaktivitu) - Radioaktivita vyvolaná činností člověka - radioaktivita umělá Je způsobena: jaderné testy, použití radioaktivních látek v lékařství, vytvářením odpadů a jejich vypouštěním z jaderných elektráren. - Přesto, že úroveň umělé radioaktivity je v porovnání s radioaktivitou přirozenou většinou poměrně malá, její dopad na lidské zdraví může být nesrovnatelně větší. (obr. Jaderná Elek. Černobyl – největší jader. Havárie)

3 Vlivy radiace na lidský organismus:
- Lidské tělo se skládá z mnoha buněk, z nichž každá plní určitou úlohu. Radioaktivní záření může rozbít molekuly, ze kterých je buňka postavena. Takto poškozená buňka pak často mění své chování, nebo zahyne. Život buňky zasažené radioaktivitou se může vyvíjet třemi směry: 1. Buňka poškození opraví a bude žít dál. 2. Buňka zahyne na následky rozsáhlých poškození. V případě odumření většího počtu buněk mohou selhat postižené orgány a způsobit smrt. Jedná se o tzv. nestochastické účinky záření, někdy označované jako akutní nemoc z ozáření: a) vysoké dávky nad 30 Sv(Sievert) poškodí centrální nervový systém tak, že smrt nastává nevyhnutelně během hodin nebo několika dnů. < Fotografie lidských chromozomů poškozených radioaktivním zářením.

4 b) Nižší dávky od 15 do 30 Sv způsobí těžká poškození
vnitřních orgánů, zejména trávícího ústrojí. Smrt nastává během několika týdnů. c) Dávky mezi 1 a 10 Sv vyvolají zpočátku nevolnosti a zvracení. Poté následuje období, kdy se pacientu uleví. Polovina nemocných však nakonec umírá na vážné poškození buněk v kostní dřeni, které zásobují organismus krví. 3. Buňka přežije, ale neopraví všechna poškození. V tom případě hrozí riziko, že vyvolá rakovinné bujení, nebo (jedná-li se o buňku pohlavních orgánů) že se její poškození projeví tím, že narozené dítě bude mít vrozenou vadu.

5 Vždy zvyšuje riziko úmrtí člověka, většinou vznikem rakoviny.
Záření a čísla: 1 mSv - roční limit efektivní dávky, kterou mohou obdržet běžní lidé ze zdrojů mimo přirozené pozadí 0, mSv - rentgenové vyšetření 500 mSv - roční povolená dávka pro kosmonauty. 0,5 - 1 Sv - hrozí mírná nemoc z ozáření. Nastává také zvýšené riziko infekce z důvodu narušení imunitních buněk. 10 až 50 Sv - znamená akutní otravu ozářením - 100% úmrtnost po 7 dnech. nad 80 Sv - člověk nepřežije ani pár sekund. Smrt nastává téměř okamžitě. V zásadě tedy platí, že žádná, ani sebemenší dávka, není úplně bezpečná. Vždy zvyšuje riziko úmrtí člověka, většinou vznikem rakoviny.

6 Zdroje: http://zpravodajstvi.ecn.cz/ENV/Temelin/c11/RADIACE.HTM

7 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vliv radiace na člověka"

Podobné prezentace


Reklamy Google