Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Katedra práva 9.4.2015 Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. Regulace a dohled finančních trhů Důvody.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Katedra práva 9.4.2015 Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. Regulace a dohled finančních trhů Důvody."— Transkript prezentace:

1 Katedra práva 9.4.2015 Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. Regulace a dohled finančních trhů Důvody existence regulace a dohledu bank Ing. Dalibor Pánek e-mail: panek@mail.muni.cz

2 www.econ.muni.cz 2 Důvody existence regulace a dohledu bank Bankovnictví patří k nejvíce regulovaným odvětvím v tržních ekonomikách, v centrálně řízených ekonomikách je direktivně řízeno. Stanovení pravidel pro bankovní sektor a jeho regulace není v rozporu s principy tržní ekonomiky.

3 www.econ.muni.cz 3 Důvody existence regulace a dohledu bank Specifičnost bankovních institucí Regulace není nutná z hlediska cíle podnikání nebo vlastníků ale zejména z hlediska předmětu činnosti. Odlišnosti od nebankovních institucí: Emise bezhotovostních peněz, množství peněz v oběhu je důležitou makroekonomickou veličinou Zajištění platebního styku v ekonomice, rozhodující podíl bank, životně důležité pro ekonomiku, pravidla a ochrana platebního styk Rozhodující podíl na zdrojích banky tvoří cizí zdroje /vklady/, důvěra v bankovní systém, neúčast volných peněz v bankách zpomaluje hospodářský růst, nutná pravidla pro banky

4 www.econ.muni.cz 4 Důvody existence regulace a dohledu bank Specifická struktura aktiv a pasiv banky, dlouhodobější aktiva a krátkodobější pasiva, rozdíl od jiných subjektů, nutná proporce – likvidita Úpadek banky má horší důsledky než u jiných subjektů, široký rozsah vlivu banky v ekonomice, nutnost pojištění vkladů, CB a stát nemůže ponechat padnout velkou banku – důvěra v bankovní systém „ too large to fail „ Bankovnictví je oligopolní odvětví s vysokou ziskovostí, do bankovnictví nelze připustit subjekty s pouhou snahou o zisk a odchod z bankovnictví Vysoká ziskovost a tvrdá konkurence mohou vést k nadměrným rizikům, omezení regulací a dohledem - klasifikace úvěrů, rizikové váhy, kapitálová přiměřenost apod.

5 www.econ.muni.cz 5 Důvody existence regulace a dohledu bank Asymetrie informací Nestejný přístup různých subjektů k informacím všeho druhu, v bankovnictví je asymetrie velká, může mít větší negativní dopady, je to jeden z důvodů provádění regulace a dohledu bank. Informace o bance: vedení banky a vlastnící banky centrální banka a instituce dohledu jiné banky kapitálový trh, ministerstvo financí klienti /nejhorší přístup/ Systém dohledu napomáhá získávat ověřené informace mimo povinné z účetních výkazů, ročních zpráv apod. I tyto informace nejsou zcela veřejné, u menších problémů bank je snaha zamezit run na banku.

6 www.econ.muni.cz 6 Důvody existence regulace a dohledu bank Pokles zprostředkování bank Projevuje se v poklesu podílu bank na zprostředkování finančních transakcí v ekonomikách a přelévání jeho části do nebankovních subjektů, pojišťovny, penzijní fondy, podílové a investiční fondy. Pro centrální banku nežádoucí tendence, omezuje možnosti vlivu měnové politiky /emise peněz nebankovními subjekty/. Z pohledu klientů pozitivně ovlivňuje kvalitu a efektivnost bank. Banky je možno zvýhodnit pojištěním vkladů, zákazem primárních vkladů mimo banky, lze očekávat obcházení těchto pravidel. Proces poklesu zprostředkování bank je v současnosti nevyhnutelný, logicky vyplývá požadavek stejné úrovně regulace bankovních i nebankovních subjektů.

7 www.econ.muni.cz 7 Regulace a dohled a měnová politika Měnová politika /snaha ovlivňovat množství peněz v oběhu/ je uplatňována u institucí emitujících peníze, centrální banka a obchodní banky. Emise peněz probíhá i mimo bankovní sféru – nebankovními subjekty – tedy mimo dosah centrální banky, omezuje možnosti měnové politiky, bez regulace a dohledu by byl výkon měnové politiky nemožný.

8 www.econ.muni.cz 8 Regulace a dohled a měnová politika Možnosti řešení: přibližování regulace a dohledu bank a nebankovních subjektů zákaz přijímání primárních vkladů mimo banky systém svobodného bankovnictví a peněz tj. rezignace na měnovou politiku měnové rady tj. návrat regulace emise domácí měny na příliv cizí měny Existence měnové politiky je tedy silný důvod pro regulaci a dohled bank popř. dalších finančních institucí.

9 www.econ.muni.cz 9 Argumenty proti regulaci a dohledu bank nejsou jasná pravidla do budoucna, může vést k nejistotě a opatrnosti v bankovním systému při podnikání, konzervativnímu přístupu bank a pomalému vývoji produktů orientace bank na hůře sledovatelné obchody CB např. mimobilanční vysoké náklady na dohled bank, zatížení daňových poplatníků nebo bank systém dohledu vede ke snaze obcházet pravidla /není argument/ nedodržování pravidel orgány dohledu, záchrana velkých bank, vkladů /důležité, nutno minimalizovat/

10 www.econ.muni.cz 10 Argumenty proti regulaci a dohledu bank některá pravidla vedou banky k nadměrným rizikům např. pojištění vkladů /zatím jsou pozitivní zkušenosti/ regulace a dohled nezabraňují bankovním skandálům /důvod zdokonalovat, než rušení/ Bankovní regulace a dohled je ve vyspělých státech současnou realitou.


Stáhnout ppt "Katedra práva 9.4.2015 Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. Regulace a dohled finančních trhů Důvody."

Podobné prezentace


Reklamy Google