Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POPIS OSOBY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POPIS OSOBY."— Transkript prezentace:

1 POPIS OSOBY

2 Anotace Prezentace je určena k výuce slohu v 6. ročníku ( téma Popis osoby ), ale může být využita i ve vyšších ročnících. Žáci se naučí výstižně, přesně, srozumitelně a taktně popisovat pozorovanou osobu.

3 Ukázka popisu k rozboru:
Jedná se o osobu něžného pohlaví. Narodila se již před třinácti lety. Její postava je spíše vyšší a štíhlá. Na hlavě jí rostou středně dlouze střižené hnědé vlasy. Nosí je buď rozpuštěné nebo v malém culíku. Její oválný obličej zdobí téměř hnědé oči. Její rty jsou plné a velmi často se usmívají. Nemá žádný vyhraněný styl oblékání, nosí, co se jí líbí a v čem se cítí dobře. Nejčastěji to jsou volná trička a rifle. Chodí vzpřímeně a svižně. Je kamarádská a společenská.

4 Osnova pro popis osoby:
1/ Úvod: Koho popisujeme 2/ Stať: a/ Postava b/ Hlava (obličej, oči, ústa, nos, čelo, uši, vlasy) c/ Další důležité (nápadné) znaky d/ Oblečení 3/ Závěr: Vztah k popisované osobě

5 Postava: Hlava: Obličej: Vlasy: Oči: Nos: Uši: Ruce: Nohy:
Doplňte vhodná přídavná jména, pokud je to možné, uveďte i protikladná: Postava: Hlava: Obličej: Vlasy: Oči: Nos: Uši: Ruce: Nohy:

6 Názornost popisu zvýšíme užitím přirovnání. Doplňte:
Je chytrý jako jako pes Drží se mě jako jako včelka jako myška jako zajíc jako břízka jako trnky jako knoflík jako hedvábí

7 Doplňte na vyznačená místa vhodná přídavná jména, zájmena nebo číslovky:
kamarád má a postavu. Nápadné jsou ……….…… nohy. Svýma Rukama mě uzvedne jako pírko. Své síly ale nezneužívá spolužáky naopak chrání. Rád se dívám do očí. Vždy jako by se usmívaly stejně jako ústa. Když se mračí, stáhne obočí. Nejčastěji si obléká kalhoty a Tričko vlasy si zdobí sponou.

8 Představte si, že jste se stali svědky události, kterou vyšetřuje policie. Popište podle obrázku člověka, kterého jste viděli na místě činu:


Stáhnout ppt "POPIS OSOBY."

Podobné prezentace


Reklamy Google